Investment

  1. ΣΥΝΟΨΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΩΝ  ΔΗΜΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ

Αξιότιμε Κε Δήμαρχε,

Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει η εταιρία μας ενδιαφέρεται να σχεδιάσει και να κατασκευάσει με δικά της κεφάλαια (που εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 100 εκ ΕΥΡΩ) ένα σύγχρονο σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας στην ΒΙΠΕ Καβάλας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τηλεθέρμανση των Δήμων Καβάλας και Χρυσούπολης. 

Παρακάτω αναφέρονται τα κυριότερα στοιχεία για το έργο της συμπαραγωγής στην ΒΙΠΕ Καβάλας και την τηλεθέρμανση στους Δήμους Καβάλας και Χρυσούπολης.  

  1. ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ- ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ 

Η συμπαραγωγή είναι μια πολύ αποδοτική τεχνολογία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Ονομάζεται Combined Heat and Power(CHP) καθώς η συμπαραγωγή παράγει θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια ταυτόχρονα. Η χρήση του φυσικού αερίου για την ταυτόχρονη παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας με μία μόνο μονάδα είναι οικονομικά αποδοτική σε σχέση με την χωριστή παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας σε δύο διαφορετικές μονάδες. 

Η παραγόμενη θερμότητα από την συμπαραγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για την τηλεθέρμανση παραπλήσιων πόλεων ή Δήμων.

Αναγνωρίζοντας τα προτερήματα αυτά του συνδυασμού συμπαραγωγής και τηλεθέρμανσης, η ΕΕ εξέδωσε το 2012 την Κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα (2012/27/ΕΕ), η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο το 2015 με τον Νόμο 4342 (που βελτιώθηκε και τροποποιήθηκε το 2021)  . Η Οδηγία αυτή υποχρεώνει τα Κράτη-Μέλη όπως λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την ανάπτυξη αποδοτικών υποδομών τηλεθέρμανσης και για την διευκόλυνση της ανάπτυξης συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης. Ορίζει δε, ως αποδοτική τηλεθέρμανση το δίκτυο εκείνο που τροφοδοτείται κατά τουλάχιστον 75% με θερμότητα από ΣΗΘΥΑ.

  1.  Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (CHP)  ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΟΦΕΛΗ 
  • Αυξημένη ενεργειακή απόδοση. Η συμπαραγωγή είναι έως και 40% πιο αποτελεσματική από τη χωριστή παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Χαμηλότερες εκπομπές ρύπανσης για τους Δήμους καθώς η μονάδα καύσεως του φυσικού αερίου θα βρίσκεται στην ΒΙΠΕ.
  • Μειωμένο ενεργειακό κόστος. Οι χρήστες συμπαραγωγής επωφελούνται από υψηλότερες αποδόσεις και επομένως χρειάζονται λιγότερα καύσιμα για να καλύψουν τη ζήτηση θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η μονάδα που σχεδιάζουμε εκτιμάται ότι στην τελική φάση θα έχει περίπου 100 άτομα προσωπικό από την περιοχή σας.  
  • Η συμπαραγωγή εξοικονομεί ετησίως 200 εκατομμύρια τόνους CO2 στην Ευρώπη χάρη στο ότι είναι πολύ αποδοτική. Αυτό ισοδυναμεί με τις συνολικές εκπομπές 42,5 εκατομμυρίων επιβατικών αυτοκινήτων ή 2,6 εκατομμυρίων φορτηγών.
  • Ο τομέας της συμπαραγωγής απασχολεί 100.000 άτομα στην Ευρώπη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει στην ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών.
  1. ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ 

Ένα σύστημα τηλεθέρμανσης για μια σχετικά μικρή πόλη όπως η Καβάλα και η Χρυσούπολη που θα λειτουργεί με ζεστό νερό συνήθως περιλαμβάνει μια ή περισσότερες μονάδες κεντρική θέρμανσης, ένα δίκτυο διανομής και μεμονωμένες κτιριακές συνδέσεις. 

Ακολουθούν τα κύρια τμήματα και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά των μονάδων τηλεθέρμανσης:

3.1. Κεντρικές Μονάδες Θέρμανσης

Κάθε κεντρική μονάδα θέρμανσης είναι ένας κατάλληλος εναλλάκτης ο οποίος παράγει το ζεστό νερό που κυκλοφορεί στα δίκτυο τηλεθέρμανσης χρησιμοποιώντας την θερμότητα που προέρχεται από τον συμπαραγωγικό σταθμό. Η θερμότητα αυτή οποία παρέχεται με την μορφή υπέρθερμου ατμού. Ο υπέρθερμος ατμός δεν αναμιγνύεται με το θερμό νερό του δικτύου τηλεθέρμανσης. 

3.2. Δίκτυο Διανομής Θερμότητας

Το δίκτυο διανομής αποτελείται από μονωμένους σωλήνες που μεταφέρουν το ζεστό νερό από την κεντρική μονάδα σε διάφορα κτίρια και κατοικίες σε όλη την πόλη. Το νερό του δικτύου διανομής δεν αναμιγνύεται με το θερμό νερό του δικτύου των κτιρίων 

Το δίκτυο παροχής θερμού νερού κατασκευάζεται από προμονωμένους σωλήνες χάλυβα για την ελαχιστοποίηση της απώλειας θερμότητας.

Τα αντλιοστάσια που κυκλοφορούν το θερμό νερό των δικτύων είναι στρατηγικά τοποθετημένα κατά μήκος του δικτύου για τη διατήρηση της ροής και της πίεσης του νερού σε κάθε καταναλωτή.

3.3. Υποσταθμοί Τηλεθέρμανσης

Σε κάθε κτίριο ή ομάδα κτιρίων, εγκαθίστανται υποσταθμοί τηλεθέρμανσης για τη διασύνδεση μεταξύ του δικτύου διανομής και του εσωτερικού συστήματος θέρμανσης του κτιρίου.

Οι υποσταθμοί περιέχουν εναλλάκτες θερμότητας, βαλβίδες ελέγχου, αισθητήρες θερμοκρασίας και μετρητές για τη ρύθμιση της ροής και της θερμοκρασίας του ζεστού νερού που εισέρχεται στο κτίριο.

3.4 Έλεγχος θερμοκρασίας

    Βαλβίδες ελέγχου και αισθητήρες εγκαθίστανται σε διάφορα σημεία του δικτύου διανομής για την παρακολούθηση και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του ζεστού νερού με βάση τις καιρικές συνθήκες, τη ζήτηση θερμότητας κάθε κτιρίου και άλλους παράγοντες.

    3.5. Υποδομή μετρήσεων και τιμολόγησης

    Σε κάθε καταναλωτή εγκαθίσταται μετρητική συσκευή για τη μέτρηση της παροχής ζεστού νερού που καταναλώνει.  Τα δεδομένα από τους μετρητές μεταφέρονται ηλεκτρονικά και χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση κάθε καταναλωτή.

    1. ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ  ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΗΝ ΒΙΠΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Στην ΒΙΠΕ Καβάλας η εταιρία μας έχει κατ’ αρχήν εξασφαλίσει χώρο 39800 τ.μ. και την σχετική προκαταρκτική άδεια από την ΒΙΠΕ για την εγκατάσταση και λειτουργία  της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας που θα λειτουργεί με καύση φυσικού αερίου. 

    Ο κεντρικός σταθμός συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης που θα παρέχει την αναγκαία θερμότητα για την τηλεθέρμανση των Δήμων Καβάλας  και Χρυσούπολης θα είναι ένας σταθμός συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου.

    Η μονάδα παραγωγής ενέργειας, θα είναι ενδεικτικά αλλά όχι αποκλειστικά μια μονάδα συνδυασμένου κύκλου 1Χ1 τύπου SIEMENS SCC-800. Ο σταθμός θα αποτελείται  από έναν αεριοστρόβιλο SCG-800   57 MW, μια μονάδα παραγωγής ατμού HRSG, έναν ατμοστρόβιλο των 20 MW,και τις κατάλληλες ηλεκτρογεννήτριες και μετασχηματιστές για σύνδεση στο δίκτυο υψηλής τάσης της ΑΔΜΗΕ

    Από της έξοδο της μονάδας του ατμοστροβίλου θα παρέχεται η αναγκαία  θερμότητα υπό την μορφή ατμού άνω των 1400C για την τροφοδοσία των δύο κεντρικών μονάδων που θα εγκατασταθούν σε κατάλληλες θέσεις εντός του οικοπέδου της εταιρίας για να τροφοδοτήσουν με υπέρθερμο νερό περίπου (90-1000C ) τους κεντρικούς σταθμούς και στην συνέχεια στα δίκτυα τηλεθέρμανσης των Δήμων Καβάλας και Χρυσούπολης.

    Έτσι στην τελική μορφή η συμπαραγωγική εγκατάσταση στην ΒΙΠΕ, πέραν της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγει την αναγκαία ετήσια ποσότητα θερμότητας για την τηλεθέρμανση των Δήμων Καβάλας και Χρυσούπολης.

    1. Η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΑΣ 

    Η εταιρία μας προτείνει την κατασκευή και λειτουργία ενός κεντρικού σταθμού συμπαραγωγής θερμότητας ηλεκτρισμού υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) κατά τον Ν4342/2015 (και την μετέπειτα τροποποίηση του το 2021) στην ΒΙΠΕ Καβάλας.  με παράλληλη κατασκευή και λειτουργία και εκμετάλλευση συστημάτων τηλεθέρμανσης στους Δήμους Καβάλας, Χρυσούπολης.

     Η παραγόμενη θερμότητα από τον κεντρικό σταθμό συμπαραγωγής στην ΒΙΠΕ Καβάλας θα πρέπει να καλύπτει τις άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες ανάγκες και των δύο Δήμων. Η αναγκαία μέγιστη θερμική ισχύς του σταθμού συμπαραγωγής, ο οποίος θα έχει δυνατότητα να αναπτυχθεί σε μελλοντικό χρόνο, εκτιμάται σε 40-60 MW,th. Αυτό προσδιορίζει έμμεσα και την δυναμικότητα του σταθμού συμπαραγωγής που έχει επιλεγεί.

    1. ΠΡΩΤΗ  ΦΑΣΗ ΤΟΥ  ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

    Η πρώτη φάση του επενδυτικού μας προγράμματος περιλαμβάνει την κατασκευή της Κεντρικής μονάδας συμπαραγωγής στην ΒΙΠΕ Καβάλας και την κατασκευή των δικτύων παροχής υπέρθερμού ατμού στις επιλεγόμενες θέσεις  στους Δήμους Καβάλας και Χρυσούπολης. 

    Από τον κεντρικό σταθμό συμπαραγωγής στην ΒΙΠΕ θα αναχωρούν δυο κλάδοι (μονωμένοι υπόγειοι σωλήνες) παροχής υπέρθερμου νερού  (90-1000C) .  Οι δυο αυτοί κύριοι κλάδοι θα κινούνται ο ένας Δυτικά προς Καβάλα και ο δεύτερος Ανατολικά προς Χρυσούπολη.

    Η διάρκεια των κατασκευών μέχρι την έναρξη λειτουργίας του σταθμού συμπαραγωγής της πρώτης φάσης εκτιμάται σε 2 περίπου έτη, μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων .

    Η επένδυση της πρώτης φάσης θα έχει κόστος περίπου 100 εκ ΕΥΡΩ. Τα απαιτούμενα κεφάλαια θα προσφερθούν από την εταιρία μας (Ιδιωτική επένδυση). 

    1. ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ  ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ  ΤΗΛΕΘΈΡΜΑΝΣΗΣ

    Για τον προσδιορισμό του αριθμού των θέσεων και του μεγέθους των κεντρικών μονάδων θέρμανσης και την  κατασκευή των δικτύων τηλεθέρμανσης και των αναγκαίων βοηθητικών στοιχείων τους,  θα χρειαστούν ειδικές μελέτες τις οποίες θα χρηματοδοτήσει η εταιρία μας μετά την έναρξη των εργασιών κατασκευής του σταθμού συμπαραγωγής.

    Στα σημεία που θα επιλεγούν από την μελέτη στους δυο Δήμους θα εγκατασταθούν οι κεντρικές μονάδες θέρμανσης δηλαδή οι εναλλάκτες ατμού-ζεστού νερού οι οποίοι θα δέχονται τον υπέρθερμο νερό  (900C), που θα έρχεται από την κεντρική εγκατάσταση συμπαραγωγής που θα έχει εγκατασταθεί στην ΒΙΠΕ Καβάλας, και θα αποδίδουν  το θερμό νερό για την τηλεθέρμανση. 

    Στους Δήμους θα κατασκευαστούν τοπικά δίκτυα τηλεθέρμανσης με όλα τα συστήματα πίεσης ώστε να υπάρχει δυνατότητα σε όλα τα σημεία του δικτύου παροχής θερμού νερού  (περίπου 80-900C ) και επιστροφής νερού (200C-400C).

    Εκτιμάται από την υφιστάμενη εμπειρία από παρόμοιες εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης ότι η πλήρης ανάπτυξη των δικτύων τηλεθέρμανσης θα γίνει σταδιακά σε διάστημα περίπου πέντε ετών. 

    Η εταιρία αυτή θα προβεί σε όλες τις ενέργειες   για χρηματοδοτική ενίσχυση της τηλεθέρμανσης με κοινοτικούς πόρους (όπως π.χ. ήδη έχει κάνει ο Δήμος Φλώρινας). 

    Το κόστος της Β ΦΑΣΗΣ δηλαδή της κατασκευής των δικτύων τηλεθέρμανσης στους Δήμους Καβάλας και Χρυσούπολης μαζί με τα αναγκαία μηχανήματα (αντλίες, μετρητές κλπ) εκτιμάται σε 50 εκ ΕΥΡΩ εκ των οποίων τα 25 εκ ΕΥΡΩ θα είναι επιδότηση από το ταμείο ενίσχυσης της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης της Ε.Ε.

    Συνολικά η επένδυση θα έχει κόστος 150 εκ. ΕΥΡΩ από τα οποία η εταιρία μας θα συνεισφέρει 125 εκ ΕΥΡΩ, που θα προέλθει από δανεισμό από ξένο χρηματοοικονομικό φορέα με τον οποίο η εταιρία μας έχει συνάψει προκαταρκτική συμφωνία. 

    Τα 100 εκ ΕΥΡΩ θα εκταμιευτούν σταδιακά μετά την λήψη όλων των αναγκαίων αδειών (ΡΑΕ,ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ κλπ) για την εκτέλεση των έργων της πρώτης φάσης ενώ τα υπόλοιπα 25 εκ ΕΥΡΩ θα εκταμιευτούν σταδιακά με την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των δικτύων τηλεθέρμανσης.